#YOGADAY news: Val Voicu susține clasa de Hatha Yoga

Clase de yoga, sesiuni de meditație, seminarii de alimentație și nutriție, networking, yummy healthy super good snacks și o clădire chiar în spatele Atenului Român care va găzdui 150 de saltele pe parcursul unei zile întregi. Toate acestea pe 20 mai la Dance Room, la YOGADAY, eveniment pe care îl organizăm o singură dată pe an.

Astăzi, invitatul nostru este Val Voicu și împreună plecăm astăzi într-o aventură digitală, l-am provocat la 5 întrebări super fulger. Pe Val îl întâlnim la YOGA DAY în agenda zilei, poți face rezervare la clasa de Hatha yoga aici.

1. Cum ai descrie o clasă de Hatha yoga?

De obicei sunt 2 categorii de oameni: cei care vin la yoga pentru relaxare și cei care au anumite provocări de depășit, de ordin fizic sau emoțional. Clasa de Hatha yoga trebuie să starneasca curiozitatea practicantului de a afla mai mult despre această știintă vastă. La o clasă de Hatha studenții se pot relaxa desigur, dar trebuie să existe sentimentul căutarii, al mirării și descoperirii, pe lânga aspectele fizice normale.

2. Ce înseamnă “Hatha Yoga” și de ce crezi că practica yoga a devenit atât de populară astăzi? Cum vezi tu lucrurile?

Yoga a devenit o modă, din nefericire. De aceea, riscă să cadă în ridicol câteodată. Ceea ce se și întâmplă, nu? (e plin Facebook-ul de contorsioniști sau balerini care cred că fac yoga). Oamenii au această obișnuință de a desacraliza și ridiculiza religiile, căile spirituale, lucrurile "serioase" în general, indiferent că vorbim de Platon sau Socrate sau Budha. Știai că există un model de laptop și niște biscuiți care se numesc Yoga? :))

Lumea confundă Hatha yoga cu yoga "sportivă". Mulți nu știu care e diferența. Nu o să dau definiții legate de Hatha, căci ele sunt accesibile deja pe net', dar pot să vă spun că Hatha yoga poate fi începutul unui exercițiu fundamental și necesar al cunoașterii de sine.

Val Voicu profesor de Hatha Yoga Day.jpg

3. Ce calități ar trebui să aibă un profesor de yoga și la ce ar trebui să fie atent un începător atunci când își alege profesorul?

Profesorul trebuie să fie pasionat profund de ceea ce face. Nu cred în instructorii de yoga care fac din asta o meserie. Psihologii sau preoții trebuie să aibă în primul rând o vocație nativă, așa și în cazul practicii yoga. A preda yoga nu este o meserie. E o vocație. Ești sau nu ești. Nu poți să o mimezi sau să o înveți.

Un începător trebuie să fie curios. Să citească cărțile de bază din yoga (Yoga Sutra spre exemplu) și daca are noroc să întâlnească un profesor care să îl ghideze corect, atunci să îl urmeze. Altfel, riscă să devină doar un fan de #weekendyoga. 

4. Mantre. Practică personală. Sesiune de meditație. Yoga talks. Povestește-ne puțin despre ce ne pregătești la Yoga Day, în cele două ore de clasă.

Păi...o sa vorbesc puțin despre yoga, despre minte, despre sunete și apoi trecem la practicarea unor asane pe care le vom face conștient, nu ca la o sală de fitness. Mai mult, nu permite sesiunea, dar sunt convins că participanții vor deveni curioși. 

5. Unde te găsim? Unde te urmărim? Ce proiecte intenționezi să demarezi în vara ce urmează? La ce să ne așteptăm?

Primăvara și toamna predau la Ramada Plazza și Stejarii Country Club. Nu predau yoga "cu ora". Sunt cursuri ce au loc pe o perioadă determinată, astfel încât studentul să înțeleagă fundamentele practicii și ustensilele pe care le are deja, propriul corp, propria minte. Aici formăm clase și plecăm la drum cu un număr fix de studenți, așadar te urci în tren de la început, altfel vei aștepta programul următor și tot așa.

Îmi plac și plecările în India, aici mă concentrez pe practica personală sau pe susținerea celor care pornesc în această călătorie alături de mine. Vara aceasta, în perioada august-septembrie organizăm o călătorie foarte interesantă, vizităm mănăstirile tibetane din Kashmir și Nepal, unde bineînțeles așteptăm curioși să ni se alăture, info găsesc aici. Iar pentru luna iunie, recomand cititorilor Yoga City un festival care va avea loc în perioada 17-22, este vorba despre Yogasat. Suntem la a doua editie și vor participa mulți oameni interesanți, maeștri, profesori, studenți din toată țara.

Dar până atunci, să ne vedem cu drag la #YOGADAY, unde voi susține o clasă de Hahtha yoga de la 10 până la 12, adică 2 ore de focus, atenție, respirație, meditație și inner journey. Abia aștept.


Rezervă-ți data în calendar și hai să ne dăm întâlnire la YOGA DAY pe 20 mai:  7 clase de yoga, 2 workshopuri de nutriție, ceai ayurvedic, miros de palo santo, perne colorate și un studio care te așteaptă să-ți dai check in alături de noi. Urmărește-ne pe Facebook aici sau citește mai mult despre această ediție aici.

cover event-01.jpg