Cele mai frecvente întrebări despre practica yoga

Signed by Laura Călin.

 

Au trecut 8 ani de la prima mea clasă de yoga. Pe atunci nu știam mai nimic despre acest univers, despre practicarea asanelor, despre atitudinea cu care orice yoghin păsește pe propria saltea în fiecare dimineață și cu atât mai puțin despre metodele acestei practici sau mai simplu spus despre calea yoga. Fiecare clasă m-a adus mai aproape de propriile căutări, iar în timp am învățat să găsesc acel flow care să ma ajute să relaxez corpul, dar mai ales mintea.

În online, dar și în offline, Laura era ‘the yoga girl’. Practicam în mod susținut, aveam și încă am propria mea saltea, am învățat să respir, am mers mai departe și am aprofundat cărți care vorbesc despre arta yoga și care m-au condus către nenumărate călătorii de autocunoaștere. În cele din urmă, am învățat că practica yoga nu se oprește pe saltea, ci că ea continuă și în viața de zi cu zi. Yoga este o călătorie trup și suflet. Minte și corp. Gânduri și acțiuni. Alegeri și prezență.

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le primesc?

Laura Calin Tommy Hilfinger.jpg

 1. Pot să practic yoga dacă nu sunt flexibil?

Mai ales dacă nu eşti flexibil e indicat să mergi la yoga. Flexibilitatea ajută mult la practicarea corectă a asanelor, dar puţini sunt cei care au o flexibilitate nativă. Flexibilitatea este o calitate pe care corpul tău o dobândește în timp, la fel și mintea poate deveni mai flexibilă. E una din cele mai mari bucurii să observi modul în care evoluează corpul tău de la o oră de yoga la alta, depășindu-și propriile limitări.

 2.  Ce fel de yoga aș putea să practic?

Yoga este un univers. Nu există o rețetă unică pe care să recomanzi tuturor. Există mai multe stiluri de practică și e important să îl alegi pe cel care ți se potrivește: un stil dinamic sau poate ceva mai slow, precum Yin Yoga, yoga tradiţională sau modernă, este alegerea ta. Şi e bine să încerci mai multe stiluri și tipuri diferite de practică până când îl găsești pe cel care ți se potrivește. Apoi, e important să îţi găseşti profesorul care să te îndrume corect în practica yoga, fara să pui o etichetă la prima ta clasă de yoga, mergi mai departe și caută.

 3. Cum să mă îmbrac atunci când practic yoga?

Lejer. Colanţi sau pantaloni sport şi un tricou din materiale natuale de preferat. Yoga se practică desculţ şi e bine să te eliberezi de orice obiect (ceas de exemplu) în timpul practicii.

 4. Cum să încep? Şi unde să încep?

Curaj. Etimologia cuvântului curaj vine de la 'cuore', începe cu inima, cu ce simți. Pune întrebări, cere recomandări, caută pe Google sau mai simplu, urmărește pagina noastră Yoga City, suntem pasionați de această practică și căutăm să-i ajutăm pe cei la început de drum.

 5. În cât timp se văd rezultatele? Pot să slăbesc dacă practic yoga?

Ai să observi mici rezultatele încă de la prima ta clasă şi indiferent de ce stil alegi să practici, aceste rezultate înseamnă febră musculară. De la o săptămâna la alta, practicând constant yoga o să observi cum corpul îşi găseşte propriul echilibru, respirația se relaxează și întinde mușchii şi ai să mai observi și faptul că mintea începe să se linisteașcă și să nu mai fie așa de impulsivă, cum intenționează de obicei.

Dacă practica yoga este însoţită de o dietă ayurvedică atunci poţi să îți atingi obiectivul de a pierde câteva kilograme.

 6. De câte ori pe săptămâna e indicat să practic yoga?

Îți recomand să mergi la yoga cât mai des, să îţi treci ora de yoga în program la ‘I Have To’, ca un tratament obligatoriu, la fel de importantă ca şi micul dejun, ca şi trezitul dimineaţa sau alte planuri pe care le consideri atât de necesare stilului tău de viață. Începe cu pași mici, mergi la studio în orice moment îți dorești, o dată pe săptămână, apoi două zile şi apoi cât des. Ușor ușor, o să reuşeşti să ajungi zilnic și să te bucuri de ceea ce înseamnă yoga cu adevărat.

 7. E greu la yoga? Sunt grele exerciţiile?

'Exercițiile' în yoga poartă numele de 'asane' sau 'posturi'. Orice început poate părea dificil, iar asanele le poți practica în funcție de nivelul la care ești tinând cont că fiecare corp este diferit. Asanele, ca orice formă de mișcare pe care o introduci, nu sunt neapărat ușoare, dar corpul învață repede și te poti adapta rapid. Fiecare asană se practică în flow și este coordonată cu respirația, inspiri și expiri în ritmul natural al corpului.

E nevoie de multă atenţie, de un focus constant, de minte adunată pe salteaua de yoga și mai ales de voință.

8. Când se practică yoga, dimineaţă sau seară?

Perioadă potrivită acestei practici este dimineaţa, cât mai aproape de răsăritul soarelui pentru că te energizează şi în acelaşi timp îţi linişteşte mintea. Adică te pregăteşte pentru o nouă zi. Cel mai bun sfat pe care l-aş putea oferi unui începător este doar să înceapă. Atât de simplu. Şi să își hrănească mintea cu acele informatii care îl ghidează să descopere că practica yoga nu este ceva ce se face doar pe salteaua de yoga la clasa de yoga ci este mai ales un stil de viață.

Namaste!

 

LifestyleLaura Calin