Jurnal: ashramul Sivananda din Bahamas

Signed by Laura Călin


La început de an îmi continuam călătoria de yoga girl în ashramul Sivananda din Bahamas pentru un curs de Yoga Teacher Training care să îmi dea acces la învățăturile și practicile știintei yoga. A fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat în ultimii ani.

Ashramul. Grădina Tropicală. Plaja. Soarele. Swami în portocaliu. Cântec de păsări. Saltele de yoga. Oameni care zâmbesc. Bună dimineața!

CUM ARATĂ O ZI ÎNTR-UN ASHRAM?

5.30

Gongul ne anunță că e vremea să ne pregatim de satsang, prima sesiune de meditație, chanting și teaching a zilei. Ușile se deschid, forfota începe.

6.00

Ai intarziat la satsang? N-aș putea spune asta, dacă aș fi intarziat n-aș fi putut termina cursul și prin urmare aș fi ratat examenul. Participarea la satsang-uri este obligatorie și experiența meditației la răsărit de soare urmată de chanting sunt absolut de neratat. Dacă este vineri, satsang-ul este pe marginea oceanului, într-un silent walk în care pașii îți măsoara respirația în timp ce valurile îți spală gândurile trezite prea de dimineață.

8.00

Salutul Soarelui și exercițiile de respirație sau Pranayama (Kapalabhati și Anuloma Viloma) și primul set de asane care energizează corpul și liniștesc mintea.

10.00

Micul Dejun este sattvic adica lacto vegetarian și extrem de hrănitor. Fără cafea și ceai verde.

10.45

Karma yoga sau serviciu în slujba comunității. Fie că este în bucătărie, recepție, grădină, platformele de yoga, temple sau magazin, ora de karma yoga ne învață cum să avem grijă de casa noastră pentru câteva săptămâni. Tot ashram-ul se bazează pe karma yogis.

12.00

Cursul de filosofie sau cel de anatomie. Învățăm cum funcționam la nivel fizic, astral și cauzal, cum suntem cu toții interconectați, cum apare frica și cum o putem depăși, ce se întâmplă în corp atunci când învățăm sș respirăm corect, care ne sunt limitările.

13.30

Pauza de plaja, de baie în ocean, de studiu, de magazin, de ciocolată, de workshop pentru asane. Uneori pot fi toate în aceeași oră.

14.30

Cursul de chanting sau studiul Bhagavad Gita. Înțelegem cum funcționeaza Bhakti yoga și ce ii spune Krishna lui Arjuna, despre inacțiune în acțiune și despre acțiune în inacțiune.

16.00

A doua sesiune de asane. Învățăm cum să predăm asanele, cum să ajustăm, explicăm și care sunt diversele variatiuni ale celor 12 asane de bază din yoga.

18.00

Cina e pregatită. Pofta bună.

19.00

TTC counselor, reception meeting și orice altceva care a rămas nerezolvat peste zi, inclusiv studiul cursurilor și temele care se predau a doua zi.

20.00

Satsang-ul de seară. Nu este wireless în timpul satsangului, cautăm cea mai bună conexiune cu noi înșine.

22.30

Noapte bună. Adorm imediat cum pun capul pe pernă. Oceanul măsoară timpul până dimineața.

Ashram_Yoga Teacher Training_2.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_4.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_6.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_8.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_11.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_3.JPG
Ashram_Yoga Teacher Training_5.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_7.jpg
Ashram_Yoga Teacher Training_9.JPG
Ashram_Yoga Teacher Training_10.JPG

În ashram, totul e simplificat și adus la cea mai bună funcționalitate și economie a deciziilor. Curățenie și naturalete, o oază de verdeață tropicală și multa toleranță pentru nerăbdarea cu care suntem obișnuiti să facem lucrurile să meargă.

Om, drag om, aici ești într-o altă lume. Schimbările pe care le trăiești și care și ți se par grele uneori le iei cu tine când pleci și te învață ca realitatea e cea pe care tu o creezi, cu gândurile, vorbele și acțiunile tale. Dacă nu-ți place, n-ai decât sâ te schimbi, realitatea ține doar de tine. Cunoașterea te învață să îți invingi frica și ignoranța. Suntem cu toții fericiti doar că uneori uităm asta. Om, drag om.

N-aș putea recomanda cuiva acest program de TTC, doar le-aș spune celor care aleg să îl facă, ce norocoși sunt, că este o șansă incredibilă să ajungă în ashram și să aibă acces la toata cunoașterea și întelepciunea de mii a întelepților yogini.

Cunoaștere primită și dată mai departe, Yoga City tocmai a lansat un nou proiect care între timp a prins aripi și respiră liber prin oraș: Breathe 2.0 - yoga la birou și ordine în gânduri - pentru toți cei care au nevoie de o pauză în care să se incarce cu energie în timpul zilei.

Serve. Love. Give. Purify. Meditate. Realize. Sivananda. 

 

PracticeMia Munteanu