Jurnal de alimentație cu Veronica: cum pregatesti laptele vegetal?

 

Laptele vegetal, unul dintre subiectele mele favorite. Și unul din ingredientele pe care le folosesc la torturile raw vegane. Laptele din semințe de cânepă, din susan și de cocos sunt primele 3 în topul recomandărilor mele. Folosesc laptele vegetal la prăjituri, creme și latte-uri vegane.

♥ ♥ ♥

1. Nu pot să beau lapte normal, mă balonează. Laptele vegetal are un impact revitalizant asupra corpului, este ușor de digerat și de asimilat. Pentru copii este foarte sănătos: laptele de susan conține o cantitate mare de Calciu (mai mult decât laptele tradițional).

2. Pot înlocui laptele animal cu lapte vegetal în toate rețetele clasice de băuturi și prăjituri.

3. Este super simplu de făcut și îl poți prepara la tine acasă din diferite ingrediente. Iată câteva idei: din soia, din semințe de cânepă sau susan, cocos, caju, migdale, alune de pădure, nuci, ovăz, orez.

4. Micul dejun se transformă într-un mix fantastic, îl poți consuma alături de cereale sau budincă de chia cu ciocolată. Yum!

5. Atunci când este preparat, laptele vegetal păstrează toate calitățile pe care sămânța sau nuca le au de oferit. Proteina, vitaminele, sursa de grăsimi sănătoase.

 Lapte de migdale homemade, 100 % raw & healthy.

Lapte de migdale homemade, 100 % raw & healthy.

Cum poți prepara laptele vegetal rapid și simplu?

  • punem 150 grame de semințe la hidratat peste noapte (cânepa nu are nevoie de hidratare). Poți alege între: susan, caju, migdale, alune de pădure sau nuci.
  • apoi le speli bine
  • dacă ai un blender performant poți să adaugi  în blender
  • adaugi 1 litru de apă, îndulcitorul preferat (miere, stafide, curmale, smochine, ștevia)
  • presari condimentul îndrăgit (cardamon, vanilie, scorțișoară sau masala tea powder)
  • adaugi în blender timp de 1 minut sau chiar 2, iar dacă blenderul tău este mai leneș: poți să adaugi aprox. 400ml de apă și lași în blender până reușești să obții o pastă, apoi treptat poți să adaugi și restul cantității de apă

Simplu, nu?

 Lapte vegatal poate fi preparat din: migdale sau caju, nuci sau cocos.

Lapte vegatal poate fi preparat din: migdale sau caju, nuci sau cocos.

De ce nu recomand laptele animal?

1. Caseina este proteina pe care o găsim în lapte și în produsele lactate. Molecula este mare și nu poate fi ușor descompusă de ficat. Majoritatea dintre noi nu putem digera lactatele, însă din cauză că mâncăm destul de amestecat în timpul zilei, dar și haotic, nu ne dăm seama că lactatele produc flegmă în corp, cresc aciditatea, scot Calciul din oase (corpul face asta pentru a contracara aciditatea produsă de digestia lactatelor).

2. Calitatea laptelui din supermarket este îndoielnică. Nu cunoaștem realitatea în care sunt produse aceste alimente. Când nu provine dintr-o sursă organică, animalele primesc hormoni și antibiotice. Lichidul de culoare albă care ajunge la noi în bolul cu cereale nu este despre calitatea pe care ne-o amintim de la bunicii noștri, gustul acela unic pe care îl găseam doar la țară, doar în gradina familiei noastre.

3. Modul în care mâncăm se schimbă odată cu trecerea timpului. Nevoile unui bebeluș, unui copil, ale unui adolescent, unui tânăr, dar și ale unui bătrân sunt super diferite. Corpul nostru se află într-o transformare permanentă și are nevoie de alimente diferite în stadii de dezvoltare succesive. Dacă nu ai posibilitatea să ajungi la o sursă organică de lapte animal, atunci este recomandat să alegi cu responsabilutate ceea ce este mai bun pentru tine, o sursă sigură de sănătate, așa cum este laptele vegetal. Să nu înțelegi însă faptul că laptele vegetal înlocuiește laptele animal, este doar o alternativă și o alegere pe care o poți face indiferent dacă consumi sau nu lapte animal.

Jurnal de bucătarie creativă: budinca de chia

Ingrediente:

  • 360ml lapte vegetal de cocos
  • 60g semințe de chia
  • 25g pudră raw de cacao
  • 7-8 curmale moi
  • 1/2 linguriță vanilie sau scorțișoară sau cardamon
  • un vârf de sare

Pași:

  • prepară laptele vegetal
  • amestecă împreună toate îngredientele
  • lasă peste noapte la frigider

1. Prepară laptele de cocos

  • cumpără 1 nucă de cocos maro pe care să o folosești la 1 litru de apă
  • nuci de cocos găsești în orice supermarket
  • unul dintre ochiuri va fi moale, scobim cu ajutorul unui cuțit mic și apoi golim nuca de apa din interior

Metoda de spargere a nucii de cocos e stil Bedrock, dar funcționează: punem nuca într-o carpă mare de bucătărie și apoi o lovim de o suprafață tare (fără să spargem gresia din bucătărie :). Coaja groasă se va desprinde de interior. Spălăm bucățile de nucă. Iată mai jos o altă variantă de a deschide și de a curăța o nucă:

2. Amestecă împreună toate ingredientele

  • pune bucățile de nucă în blender și lasă-le aici timp de 2 minute împreună cu 1l de apă
  • strecoară laptele și aruncă ce rămâne în sită (coaja maronie este greu de digerat și nu vrem să o păstrăm)
  • adăugă laptele strecurat înapoi în blender și amestecă cu scorțișoară sau cardamon, puțină sare și cacao
  • adăugă cantitatea de chia recomandată, mixează cu ajutorul blenderului la o viteză foarte mică pentru 3-4 secunde

3. Lasă peste noapte la frigider

  • acum poți pune compoziția ta în frigider
  • lasă această compoziție peste noapte
  • dimineața, amestecul o să fie fluffy și omogen, îl poți pune în blender și poți mixa pentru câteva secunde alături de curmalele

Et voila! Adaugă fructele preferate, bună dimineața! ☼ ☼ ☼

 Budincă de chia cu lapte de cocos, mango, mure și mentă.

Budincă de chia cu lapte de cocos, mango, mure și mentă.

P.S: Varianta posh. Pentru fructe am o sugestie. De exemplu, dacă folosești mere, pere sau caise, te sfătuiesc să faci un mix de 1/2 lămâie, 1/2 portocală și miere. Taie frunctele în bucățele mici și lasă la marinat pentru 30 de minute. ❅ ❅ ❅

Adaugă într-un pahar drăguț un strat de budincă chia, apoi un strat de fructe marinate și apoi un alt strat de chia. Decorează cu fructe tăiate și poate câteva frunze mici de mentă.   

 

TasteMia Munteanu